Binder man upp sig på något abonnemang?

Svar: Nej!

Vi vill göra det enkelt och inte binda dig till något abonnemang för att du ska kunna använda klockan.

Det medföljer ett förinstallerat kontantsimkort i mobilklockan från Telenor där du själv bestämmer när det ska laddas.

Vi rekommenderar att man laddar Telenor fastpris 99kr där det ingår 2gb surf och fria samtal för en hel månad. 


Klarar mitt barn av att använda en mobilklocka?

Väldigt bra fråga att ställa sig!

Mobilklockorna är enkla att använda och med bilder på olika menyer.

Vi har testat olika åldersgrupper ända ner till 4 års ålder med lovande resultat. Barnen lär sig snabbt hantera sin mobilklocka och finner stort intresse för den. Du kan räkna med många samtal i början för att barnet tycker det är roligt och kunna ringa även om de står intill för att se din reaktion.


Ingående och utgående samtal

En av de bästa funktionerna i mobilklockorna är att du som förälder bestämmer vem som kan ringa till klockan, och likväl bestämma vem man kan ringa ifrån mobilklockan styrt via telefonkatalogen i appen.

Den funktionen styr du via appen i din mobiltelefon.

För att uppmärksamma har vissa modeller funktionen att själva kunna ringa valfria samtal direkt från mobilklockan vilket går att stänga av i appen via mobiltelefonen.


Batteriet

När du väljer en mobilklocka till ditt barn är batteritiden ofta en fråga om kommer upp. Beroende på hur många funktioner en klocka har så varierar dock behovet på batterikapacitet och hur mycket mobilklockan används under dagen.

Likväl en mobiltelefon som behövs laddas vid användning behöver man ladda mobilklockan.

Viktigt: Klockorna får inte laddas längre än 2-3 timmar, eftersom batteriets livslängd då kommer att minskas kraftigt


Vill du kunna ringa videosamtal?

Mobilklockorna med 4G till har många smarta funktioner, däribland funktionen videosamtal. För många föräldrar kan det kännas som en trygghet att kunna ringa barnet via videosamtal när de är ute och leker. Om du är en av dem, ska du titta efter en mobilklocka som är kompatibla med 4G nätverk. Om den inte är kompatibel med 4G eller något står i specifikationen stödjer mobilklockan inte videosamtal.


Vattentät eller inte?

Mobilklockornas vattentäthet mäts efter IP-skalan som all annan elektronik . Det framgår tydligt vilka mobilklockor som är vattentäta efter IP67 skalan om man önskar en sådan funktion.

Vi har även modeller som är har en lägre resistens mot vatten som till exempel Q50 som är stänkskyddad. Vilken IP-klass framgår under specifikationer under respektive modell vi säljer.


(GPS) Positionering av klockan 

Det finns 3 sätt att lokalisera en position för en GPS-klocka för barn, antingen görs det via LBS (telefonmast) GPS eller wifi. Vissa klockor innehåller alla tre funktionsalternativen, medans andra enbart har en eller två av funktionerna. När du väljer en klocka kan det därför vara bra att ha dessa tre positions-funktioner i åtanke:

  • LBS (telefonmast) – LBS är en funktion som kickar in när klockan är i frånvaro av GPS signal, och istället positionerar efter närmaste mobilmast, som kan vara 100 m eller 1 km bort. Med andra ord mäter du positionen på klockan, och därmed ditt barn, i förhållande till vilken mast de varit vid senast. När klockan utgår från en telefonmast innebär det också att klockan inte har samma precision i sin platsbedömning. Detta går av stänga av i appen om man vill ha en noggrannare positionering via Wifi eller GPS
  • Wifi – När klockan kopplar upp sig på ett nätverk och skickar sin platsposition via den.
  • GPS – När en klocka har en fungerande GPS ger klockan ifrån sig platsinformation i realtid hela tiden eller när ber om det.


2G, 3G eller 4G

Beroende på vilken klocka man väljer är det vanligaste att man använder 2G nätet.

Våra mer avancerade modeller som också är dyrare har 3G eller 4G nät som gör att de är bättre och kopplar upp sig snabbare mot nätet till skillnad från 2G som är långsammare och inte lika tillförlitlig som 3G eller 4G.


Skärm med touch-funktion

Vissa mobilklockor kommer med avancerade touch-skärmar. Fördelen med dessa skärmar är att barnen enklare kan hantera inkommande samtal, sms:a, ringa upp eller ta ett kort.

Det är också viktigt att veta att skärmarna på klockorna är ögonvänliga.